JAVNI RAZPIS ZA SPODBUJANJE INVESTICIJ ZA GOSPODARSKO PRESTRUKTURIRANJE V ZASAVSKI IN SAVINJSKO – ŠALEŠKI PREMOGOVNI REGIJI V OKVIRU SKLADA ZA PRAVIČNI PREHOD V OBDOBJU 2024 – 2027

Namen, cilj in predmet javnega razpisa

 

Namen javnega razpisa je gospodarsko prestrukturiranje Zasavske premogovne regije in Savinjsko- Šaleške premogovne regije (v nadaljnjem besedilu: SAŠA premogovna regija) s spodbujanjem novih delovnih mest ter raznolikih, trajnostno naravnanih investicij, ki bodo prispevale k blažitvi posledic opuščanja rabe premoga.

 

Cilji, h katerim prispeva javni razpis, so:

 • dvig dodane vrednosti na zaposlenega v premogovni regiji,
 • zmanjšanje odvisnosti gospodarstva Zasavske in SAŠA premogovne regije od fosilnih goriv,
 • večje število (tujih/domačih) investicij v premogovni regiji,
 • diverzifikacija gospodarstva v premogovni regiji.

 

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje investicij v opredmetena in neopredmetena sredstva, ki bodo prispevale k ustvarjanju novih delovnih mest.

 

 

Regija izvajanja

 

Operacije se bodo izvajale na ožjem vplivnem območju Zasavske premogovne regije in SAŠA premogovne regije.

V ožje vplivno območje Zasavske premogovne regije se uvrščajo občine Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi, v ožje vplivno območje SAŠA premogovne regije pa se uvrščajo Mestna občina Velenje ter občini Šmartno ob Paki in Šoštanj.

Operacije se lahko pod dodatnima pogojema, navedenima v nadaljevanju tega odstavka, izvajajo tudi na širšem vplivnem območju premogovne regije, pri čemer se v širše vplivno območje Zasavske premogovne regije uvršča občina Litija, v širše vplivno območje SAŠA premogovne regije pa občine Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Rečica ob Savinji in Solčava. Operacije, ki se izvajajo na širšem vplivnem območju posamezne premogovne regije so upravičene do sofinanciranja pod naslednjima dodatnima pogojema:

 • operacija izkazuje vpliv na ožje vplivno območje iste premogovne regije in
 • operacijo izvaja majhno ali srednje veliko podjetje (v nadaljnjem besedilu: MSP), kot ga opredeljuje Priloga I Uredbe GBER.

 

Vpliv na ožje vplivno območje premogovne regije posamezne operacije se izkazuje na ravni podjetja oziroma poslovne enote oziroma podružnice, kjer se bo izvajala operacija. Vpliv je izkazan, če:

 • ima pri tem podjetju oziroma poslovni enoti oziroma podružnici vsaj 20 % vseh zaposlenih stalno
 • prebivališče na ožjem vplivnem območju iste premogovne regije in/ali
 • ima podjetje oziroma poslovna enota oziroma podružnica vsaj 20 % poslovnih odhodkov v dobaviteljski verigi ustvarjenih s podjetji, ki imajo sedež ali poslovno enoto ali podružnico v ožjem vplivnem območju premogovne regije.

 

Prijavitelj bo moral en oziroma oba pogoja, navedena v prejšnjem odstavku, izpolniti najkasneje v treh letih po zaključku operacije, v nasprotnem primeru bo moral vrniti vsa prejeta sredstva.

 

 

Posebni pogoji za operacijo

 

Operacija se bo izvajala na področjih, ki so skladni s prednostnimi področji Slovenske strategije

trajnostne pametne specializacije.

 

Operacija ne bo trajala dlje kot 36 mesecev in mora biti zaključena najkasneje do 30. 6. 2027.

 

Minimalni prag operacije predstavlja vsoto upravičenih stroškov naložb v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva brez davka na dodano vrednost ter drugih davkov in dajatev ter mora znašati najmanj 500.000 EUR.

Maksimalna možna višina sofinanciranja je 10 mio EUR na povezana podjetja (ne glede na število prijavljenih projektov). Za povezana podjetja se štejejo podjetja, kot jih opredeljuje Priloga I Uredbe GBER.

 

Upravičenec mora ustvariti nova delovna mesta (v nadaljnjem besedilu: DM) na območju, kjer se bo operacija izvajala, najkasneje v treh (3) letih po datumu zaključka operacije oziroma najkasneje do 31. 12. 2029, (kar je prej), in sicer v primeru:

 • vrednost upravičenih stroškov operacije od 500.000 EUR do 1 mio EUR: najmanj dve (2) novi DM,
 • vrednost upravičenih stroškov operacije od 1 mio EUR do 3 mio EUR: najmanj štiri (4) nova DM,
 • vrednost upravičenih stroškov operacije od 3 mio EUR do 6 mio EUR: najmanj 10 novih DM,
 • vrednost upravičenih stroškov operacije od 6 mio EUR do 9 mio EUR: najmanj 20 novih DM,
 • vrednost upravičenih stroškov operacije od 9 do 12 mio EUR: najmanj 35 novih DM,
 • vrednost upravičenih stroškov operacije nad 12 mio EUR: najmanj 50 novih DM,
 • pri čemer se mora število novo ustvarjenih delovnih mest odražati tudi v neto povečanju števila zaposlenih pri upravičencu.

 

Operacija se ne sme začeti izvajati pred oddajo vloge na javni razpis.

 

Operacija se mora začeti izvajati najkasneje v roku šestih mesecev od datuma izdaje sklepa o izboru.

 

Okvirna razpoložljiva sredstva javnega razpisa

 

Razpisana vrednost javnega razpisa znaša največ 68.700.000,00 EUR (oseminšestdeset milijonov sedemsto tisoč 00/100 eurov), pri čemer gre za namensko podporo za sofinanciranje v postopku javnega razpisa izbranih operacij prijaviteljev.

 

Premogovna regija Zasavje

Za operacije z lokacijo izvajanja na premogovni regiji Zasavje je za operacije velikih podjetij na voljo predvidoma 15.720.000 EUR, za operacije malih in srednje velikih podjetij pa 10.480.000 EUR.

 

SAŠA premogovna regija

Za operacije z lokacijo izvajanja na premogovni regiji SAŠA je za operacije velikih podjetij na voljo predvidoma 12.750.000 EUR, za operacije malih in srednje velikih podjetij pa 29.750.000 EUR.

 

 

Obdobje, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva

 

Obdobje upravičenosti stroškov in izdatkov je lahko od datuma oddaje vloge na javni razpis do najkasneje 30. 6. 2027, ki predstavlja zadnji rok za zaključek operacije. Operacija se mora začeti izvajati najkasneje v roku šestih mesecev od datuma izdaje sklepa o izboru in lahko traja največ 36 mesecev.

 

Upravičeni stroški

 

Upravičeni stroški po tem javnem razpisu so naslednji:

 • stroški gradnje (pripravljalna in zemeljska dela, gradbena dela, strojne in elektro instalacije, zunanja ureditev…),
 • stroški nakupa opredmetenih osnovnih sredstev (zemljišča, zgradbe, stroji in oprema),
 • stroški zakupa opredmetenih osnovnih sredstev,
 • stroški nakupa neopredmetenih osnovnih sredstev. Neopredmetena osnovna sredstva so sredstva, ki nimajo fizične ali finančne oblike in pomenijo prenos tehnologije z nakupom patentnih pravic, licenc, blagovnih znamk, strokovnega znanja ali druge intelektualne lastnine,
 • stroški transporta, montaže in zagona strojev ter opreme. V primeru nakupa strojev in opreme so upravičeni tudi stroški, povezani z aktiviranjem strojev oziroma opreme v tehnološki proces ob hkratni zahtevi, da se stroški transporta, montaže ali zagona skladno s pravili oz. standardi s področja knjiženja oz. računovodstva ustrezno knjižijo med osnovna sredstva na način, da povečujejo vrednost nabavljenega osnovnega sredstva.

 

Intenzivnost sofinanciranja

 

Na podlagi izpolnjevanja pogojev se upravičencu lahko dodeli 50, 40 ali 30 odstotno sofinanciranje upravičenih stroškov (glede na njegovo velikost). Delež sofinanciranja se lahko poveča za do 10 odstotnih točk na osnovi prejetega števila točk iz naslova meril za ocenjevanje.

 

Največja intenzivnost pomoči, izražena v bruto ekvivalentu nepovratnih sredstev, ne sme preseči največje intenzivnosti sofinanciranja. Za operacijo MSP ali velikega podjetja, ki se izvaja na upravičenem območju, se skladno s tem javnim razpisom lahko dodeli regionalna državna pomoč:

 • v primeru mikro in malega podjetja, ki izpolnjuje pogoje javnega razpisa, sofinanciranje znaša 50 % od upravičenih stroškov. Intenzivnost sofinanciranja se lahko poveča za do 10 odstotnih točk, ki se določi na osnovi meril za ocenjevanje,
 • v primeru srednje velikega podjetja, ki izpolnjuje pogoje javnega razpisa, sofinanciranje znaša 40 % od upravičenih stroškov. Intenzivnost sofinanciranja se lahko poveča za do 10 odstotnih točk, ki se določi na osnovi meril za ocenjevanje),
 • v primeru velikega podjetja, ki izpolnjuje pogoje javnega razpisa, znaša sofinanciranje 30 % od upravičenih stroškov. Intenzivnost sofinanciranja se lahko poveča za do 10 odstotnih točk, ki se določi na osnovi meril za ocenjevanje.

 

Roki in način prijave na javni razpis

 

1. rok za oddajo vlog je 1. 7. 2024,

2. rok za oddajo vlog je 2. 12. 2024.

 

Razpisna dokumentacija je dosegljiva na: SPP produktivne naložbe

 


Aktualni razpisi

Deljeni razpisi

E-obveščanje

Kontakt


Strinjam se z uporabo piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

MK projekt, družba za svetovanje in vodenje projektov, d.o.o.