13.01.2014 - V pripravi nov program medregionalnega sodelovanja INTERREG EUROPE 2014-2020

Za novo finančno perspektivo 2014-2020 je v pripravi nov program medregionalnega sodelovanja INTERREG EUROPE, ki bo nasledil program INTERREG IVC. Od 10. januarja do 21. marca 2014 poteka javna razprava o osnutku programa na evropski ravni.

 

Osnutek programa sodelovanja in osnutek presoje vplivov na okolje ter njuna povzetka so na voljo na povezavi: www.interreg4c.eu/interreg-europe/public-consultation/.

 

Glavni cilj programa medregionalnega sodelovanja INTERREG EUROPE 2014-2020 je, da pomaga evropskim regijam izboljšati oblikovanje politik na regionalnem nivoju ter njihovo izvajanje v okviru operativnih programov Cilja 1 in programov sodelovanja evropskega teritorialnega sodelovanja s pomočjo izmenjave, razširjanja in prenosa izkušenj, znanja in dobrih praks med evropskimi regijami. Program evropskega teritorialnega sodelovanja pokriva celotno območje Evropske unije, Norveško in Švico in je sofinanciran v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v višini 359 milijonov evrov za obdobje 2014-2020.

 

Program INTERREG EUROPE 2014-2020 je namenjen javnim osebam in osebam javnega prava, ki želijo izboljšati oblikovanje in delovanje različnih politik v svoji regiji s pomočjo izmenjave izkušenj in prenosa znanja iz drugih evropskih regij v svojo regijo, z namenom da s pomočjo novih rešitev  izboljšajo kakovost življenja prebivalcev na svojem ozemlju.

 

Sodelovanje v okviru medregionalnega programa INTERREG EUROPE bo potekalo na 4 vsebinskih področjih:
1. Raziskave, tehnološki razvoj in inovacije
2. Konkurenčnost MSP
3. Nizkoogljično gospodarstvo
4. Okolje in učinkovita raba virov

 

Program INTERREG EUROPE predvideva dva tipa aktivnosti:

a) Projekti sodelovanja – partnerji iz različnih držav v Evropi sodelujejo na projektu 3-5 let z namenom izmenjave izkušenj na področju specifične politike. V okviru projekta vsaka vključena regija pripravi akcijski načrt, v katerem je predvideno, kaj bo narejeno v regiji, da bi se izkušnje pridobljene v okviru projekta uresničile v praksi. Projektni partnerji bodo tudi spremljali stanje izvajanja akcijskega načrta z namenom, da se ugotovijo učinki sodelovanja na projektu. Sredstva se bodo dodeljevala na podlagi javnih razpisov.


b) Platforme znanja na ravni politik – prostor za stalno izmenjavo znanja o politikah širom Evrope, kjer lahko katerakoli organizacija, ki se ukvarja s politikami na regionalni ravni, pridobi informacije o rešitvah, s pomočjo katerih bi lahko izboljšala upravljanje in izvajanje svojih politik na zgoraj omenjenih 4 vsebinskih področjih.

 

Program INTERREG EUROPE 2014-2020 predstavlja v osnovi nadaljevanje medregionalnega sodelovanja, kot je bilo vzpostavljeno v okviru programa INTERREG IVC 2007-2013, v katerem je kar 64 slovenskih partnerjev sodelovalo v 58 projektih, z nekaj pomembnimi novostmi:
- manjše število vsebinskih prioritet skladno z usmeritvami nove evropske kohezijske politike,
- spremljanje uresničevanja prenesenih izkušenj v okviru akcijskega načrta,
- platforme znanja na ravni politik kot orodje za hitrejše širjenje primerov dobrih praks pri oblikovanju in izvajanju politik na regionalni ravni,
- tesnejše sodelovanje s programi Cilja 1 in drugimi programi evropskega teritorialnega sodelovanja z namenom izboljšanja izvajanja kohezijske politike.

 

Podrobnejše informacije o vsebini so na voljo v končnem osnutku programa sodelovanja INTERREG EUROPE 2014-2020 in poročilu o strateški presoji vplivov na okolje z dne 10.1.2014, ki je dostopen na spletni strani programa skupaj s spletnim vprašalnikom kot pripomočkom za podajanje mnenj na oba dokumenta.


Aktualni razpisi

E-obveščanje

Kontakt


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

MK projekt, družba za svetovanje in vodenje projektov, d.o.o.