04.12.2013 - Prihodnost virov financiranja v novi finančni perspektivi 2014-2020

Spoštovani sedanji in bodoči prejemniki EU sredstev!

 

Smo na pragu novega proračunskega obdobja za leta 2014-2020, v katerem uvaja Evropska Komisija kar nekaj pomembnih novosti in za naslednje sedemletno obdobje spreminja logiko evropskega proračuna. Tokratni proračunski okvir za obdobje 2014-2020 bo prvič nižji od predhodnikov, prenovljeni programi pa bodo tematsko koncentrirani in pogojeni z doseganjem ciljev osrednje razvojne strategije Evropa 2020.

 

Z željo, da vam predstavimo čim več informacij za pravočasno in učinkovito načrtovanje vaših projektov, vam v nadaljevanju podajamo ključne informacije o prenovljenih programih, ki bodo zaživeli v novi finančni perspektivi 2014-2020 (vir: forum Izzivi Evrope 2020):


1. OBZORJE 2020 - Gre za nov okvirni program EU za spodbujanje raziskav, inovacij in konkurenčnosti v Evropi za obdobje 2014-2020, ki je vreden 79,4 mrd EUR in združuje 7. Okvirni program, program CIP in EIT. Obzorje 2020 se osredotoča na znanstveno-raziskovalne rezultate in preoblikovanje teh v inovativne izdelke in storitve, ki prinašajo nove poslovne priložnosti in izboljšujejo kakovost življenja evropskih državljanov. Prvi razpisi se pričakujejo že v decembru 2013. Več o programu najdete tukaj: OBZORJE 2020.
2. COSME za konkurenčnost malih in srednje velikih podjetij - Program bo podpiral MSP pri zagonu poslovanja, dostopu do denarnih sredstev in internacionalizaciji, organom pa dajal podporo tako, da bo izboljšal poslovno okolje in spodbujal gospodarsko rast EU. Na voljo bo okvirno 2,3 mrd EUR, od tega bo 60 % sredstev namenjenih finančnim instrumentom, ki bodo zagotavljala jamstva in tvegani kapital neposredno MSP, s čimer bo program spodbudil kreditni tok in naložbe v sektorju MSP. Poleg finančnih instrumentov bo podjetja podpirala tudi mreža Enterprise Europe Network (EEN). Prvi razpisi se pričakujejo v prvi polovici leta 2014. Več o programu najdete tukaj: COSME.
3. ERASMUS+ (2014-2020) - Vse aktivnosti iz področja izobraževanja, usposabljanja, ciljne skupine mladih in področja športa bodo združene in poenostavljene v okviru treh ukrepov programa Erasmus+, ki je vreden 14,7 mrd EUR. Na voljo bo več sredstev za študij, usposabljanje, poučevanje in prostovoljstvo v tujini za študente, dijake, učitelje, trenerje in mladinske delavce ter več možnosti za institucije in organizacije s področja izobraževanja in usposabljanja ter za mladinske organizacije, podjetja in druge deležnike za sodelovanje v partnerstvih z namenom izmenjave dobrih praks in spodbujanja inovacij. Program izloča podporo mobilnosti oseb na trgu dela, ki niso del izobraževalnega sistema, prav tako niso več možne individualne prijave posameznikov. Prvi razpisi se pričakujejo v decembru 2013. Več o programu najdete tukaj: ERASMUS+.
4. Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Program združuje oba iztekajoča se programa - Kultura (področje kulture - 56 % sredstev) in MEDIA (področje filmskega in avdiovizualnega sektorja - 31 % sredstev), vzpostavljeno pa bo tudi nekaj novih mehanizmov (13 % sredstev): medsektorski sklop za spodbujanje čezmejnega sodelovanja na področju politik in inovativnih pristopov za privabljanje občinstva ter novih poslovnih modelov, vzpostavil pa bo tudi poseben finančni mehanizem za dostop do bančnih garancij za predstavnike kulturnih in ustvarjalnih sektorjev. Na voljo bo skoraj 1,5 mrd EUR, v novem obdobju pa bo lahko v programu sodelovalo več držav, prvič pa tudi evropske sosedske države. Prvi razpisi se pričakujejo že v decembru 2013. Več o programu najdete tukaj: Ustvarjalna Evropa.
5. Evropska kohezijska politika v obdobju 2014-2020 - Trenutno so v poteku priprave programskih dokumentov za črpanje sredstev EU za naslednje evropske sklade: Kohezijski Sklad, Evropski sklad za regionalni razvoj, Evropski socialni sklad, Sklad za razvoj podeželja, Ribiški sklad. V okviru kohezijske politike bo na voljo 3,21 mrd EUR. Prvi razpisi se pričakujejo v zadnji četrtini leta 2014. Več o EKP najdete tukaj: Kohezijska politika.
6. Evropsko teritorialno sodelovanje v obdobju 2014-2020 - V novem obdobju bodo projekti evropskega teritorialnega sodelovanja morali dosegati konkretne rezultate za izboljšanje življenjskih razmer za ljudi na obmejnih območjih, izboljšati koordinacijo v procesu odločanja o prednostnih projektih in zagotoviti bistveno večjo kakovost pripravljenih projektov že pred začetkom izvajanja. Med novostmi tovrstnega sodelovanja je tudi možnost izvajanja projektov v okviru ene same države, v kolikor projekt prispeva k čezmejnim učinkom. Prvi razpisi se pričakujejo po letu 2014. Več o ETS najdete tukaj: Teritorialno sodelovanje.
7. Zaposlitev za mlade - nova pobuda, ki bo posvečena boju proti brezposelnosti mladih iskalcev zaposlitve, ki se bo odvijala že v prvih letih novega finančnega obdobja.
8. Instrument za povezovanje Evrope (Connecting Europe Facility) - program bo namenjen dokončanju infrastrukturnih povezav na področju energetike, prometa (predvsem železniških povezav) in digitalnih omrežij.

 

V kolikor vas zanima sodelovanje na omenjenih programih, vas vabimo, da nas kontaktirate in z veseljem vam bomo pomagali pri oblikovanju vašega projekta. Pokličite nas in si zagotovite kakovostno projektno idejo ob pomoči kompetentnih in izkušenih strokovnjakov podjetja MK projekt, d.o.o.!


Aktualni razpisi

E-obveščanje

Kontakt


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

MK projekt, družba za svetovanje in vodenje projektov, d.o.o.